دلایل و عواملی که موجب خشم و عصبانیت می شوند.

۷۵۸ بازديد

شرایط کنترل خشم چیست؟

خشم و عصبانیت، احساساتی هستند که در برخی مواقع به ناشی از موقعیت‌ها، رویدادها یا رفتارهای دیگران بروز می‌پیچند. این احساسات طبیعی و قابل درک هستند، اما برخی از عوامل و دلایل ممکن است موجب افزایش خشم و عصبانیت در افراد شوند. در زیر به برخی از دلایل و عوامل اصلی خشم و عصبانیت اشاره می‌کنیم:

۱. تنش‌ها و فشارهای روزمره: فشارهای روزانه زندگی مدرن، از جمله فشارهای شغلی، مالی، خانوادگی و اجتماعی، می‌توانند منجر به افزایش خشم و عصبانیت شوند. استرس‌های مکرر و بیش از حد می‌توانند سطح صبر و تحمل افراد را کاهش داده و باعث پیدایش واکنش‌های خشمگین تر شوند.

۲. ناهنجاری‌های شناختی: برخی افراد به دلایل شخصی و متفاوت، ممکن است به صورت طبیعی تمایل بیشتری به واکنش‌های خشمگین داشته باشند. ممکن است ناهنجاری‌های شناختی، نگرش منفی، ناراحتی مزمن یا اضطراب میان‌های اجتماعی این افراد را تحت تأثیر قرار دهند و خشم را به شکل بیش از حدی بروز دهند.

۳. نارضایتی و عدم تحقق انتظارات: هنگامی که انتظارات ما در موقعیت‌ها، رابطه با دیگران یا نتایج کارمان برآورده نمی‌شود، ممکن است احساس خشم و عصبانیت تجربه کنیم. عدم تطابق با واقعیت، نارضایتی از وضعیت کنونی و عدم کنترل بر روند اتفاقات می‌توانند موجب افزایش خشم و عصبانیت شوند.

۴. عدم مهارت‌های مدیریت احساسات: برخی افراد ممکن است به دلایل فردی ناکارآمد در مدیریت احساسات خود دچار مشکل باشند. عدم آگاهی از عوامل موجب خشم و عصبانیت، عدم توانایی در تشخیص و تعبیر صحیح احساسات، و ناتوانی در اعمال راهبردهای کنترلی می‌توانند به افزایش خشم و عصبانیت در این افراد منجر شوند.

۵. عوامل فیزیولوژیک: برخی عوامل فیزیولوژیک می‌توانند نقشی در بروز خشم و عصبانیت داشته باشند. مثلاً، عوامل مانند خستگی، گرسنگی، درد و عدم تعادل هورمونی می‌توانند بر حالت عصبانیت و خشم تأثیرگذار باشند.


کنترل خشم 
ازجمله مهارت هایی است که افراد زیادی به دنبال آن هستند. کنترل خشم از این رو برای افراد در جوامع مختلف مهم و قابل توجه میباشد که در دنیای کنونی عواملی که باعث خشم و هیجانات منفی انسان میشوند به بخش جدایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شده است. روزانه افراد زیادی به کلینیک های روانشناسی مراجعه میکنند و در مورد عصبانت و تکنیک هایی برای کنترل خشم خود در روند مشاوره فردی قرار میگیرند. زنان و مردان زیادی نیز به مراکز مشاوره خانواده مراجعه میکنند و ریشه خیلی از مشکلات در زندگی زناشویی خود را خشمگین شدن ها و عصبانیت های پی در پی خود یا همسرشان میدانند. علم روانشناسی برای مدیریت خشم افراد آموزه های زیادی دارد که میتواند بسیار مفید و کمک کننده باشد. درادامه به دلایل و راه کارهای متناسب برای مقابله با خشم اشاره میکنیم.

راه های کنترل خشم چگونه موثر واقع میشود؟

راه های کنترل خشم زمانی بسیار بهتر و بیشتر مفید و موثر واقع میشود که توسط روانشناس برای فرد توصیه شده باشد. در مشاوره روانشناسی وقتی که فرد در روند مصاحبه بالینی قرار میگیرد بعد از یک یا دو جلسه مشاور به خوبی با ویژگیهای شخصیتی او آشنا میشود. بعد از شناخت به وجود آمده روانشناس میتواند به خوبی و متناسب با نیاز فرد به او راهکارهایی موثر و کارساز معرفی کند. برخی از راه های کنترل خشم که توسط روانشناسان به افراد پیشنهاد میشود عبارتند از:

  • پایین آوردن دمای بدن. مثلا در هنگام عصبانیت مقداری آب بنوشید یا دست و صورت خود را با آب بشویید.
  • شمارش اعداد از صفر تا صد یا برعکس
  • نفس عمیق از جمله تاثیر گذارترین اعمالی است که فرد عصبانی میتواند در دستور کار خود قرار بدهد.

ضرورت کنترل خشم در چیست؟

ضرورت کنترل خشم در موقعیت های مختلفی به صورت گوناگون قابل مشاهده میباشد. در زندگی فردی و در روابط اجتماعی اگر فرد بخواهد که فرد موفقی باشد، باید بتواند در کنترل هیجانات منفی و محرک هایی که باعث به وجود آمدن خشم در او میشود خوب و سنجیده عمل کند. به عنوان مثال فردی که از مهارت کنترل پرخاشگری برخوردار باشد قطعا عملکرد بهتری در کار و تجارت خود خواهد داشت تا فردی که در مدیریت موقعیت های تنش زا از کارآمدی کمتری برخوردار است.

ضرورت کنترل خشم در زندگی زناشویی و ارتباطات عاطفی افراد نیز به خوبی مشهود است.هیچ زندگی مشترک و رابطه عاطفی نیست که در آن بحث و گاها دعوا بخاطر عقاید مختلف افراد در مورد یک موضوع واحد وجود نداشته باشد. قطعا اگر زن و شوهر نتوانند خشم خود را نسبت به یکدیگر کنترل کنند قطعا کیفیت و دوام رابطه آنها با چالش رو به رو خواهد شد. مشاوره روانشناسی آنلاین به شما کمک خواهد کرد.

دلایل خشم و عصبانیت چیست؟

دلایل خشم و عصبانیت را میتوان از ابعاد مختلف مورد نقد و بررسی قرار داد. در ادامه به چند مورد از دلایل خشم و عصبانیت اشاره خواهیم داشت:

  • گاهی عصبانیت و خشم به دلیل نقص در شخصیت و تربیت افراد میباشد. مثلا فردی که همیشه با پرخاشگری به خواسته های خود رسیده است این خصلت را جزو رفتارهای خود قرار میدهد و آن را در رفتارهای روزمره بروز میدهد.

  • در برخی موارد نیز عصبانیت و حالت های پرخاش فرد به دلایل فیزیولوژیکی میباشد. گاهی اوقات اختلالات در عمل کرد مغز یا ترشحات هورمونی باعث بروز خشم و یا رفتارهای همراه با عصبانیت در فرد میشود.

  • از دیگر مواردی که باعث بروز عصبانیت در فرد میشود برخورد اشتباه طرف مقابل با آنها است. مثلا زنی را در نظر بگیرید که انتقادی از رفتار شوهر خود دارد و میخواهد انتقادش را با همسرش در میان بگذارد. شوهر او بعد از یک روز سخت کاری به خانه برمیگردد و احتیاج به یک فضای آرام دارد تا کمی استراحت کند. اما به محض ورود به منزل زن شروع به بحث و مشاجره با او میکند. این نحوه برخورد میتواند در کوتاه مدت یا بلند مدت خشم زیادی را در همسر به وجود خواهد آورد.

عوارض عصبانیت شدید چه چیزهایی میتواند باشد؟

عوارض عصبانیت شدید را میتوان در ابعاد مختلف زندگی به وضوح مشاهده کرد. فردی که نمیتواند عصبانیت خود را به خوبی مدیریت کند، زندگی فردی و اجتماعی باکیفتی نخواهد داشت. زندگی افراد عصبانی به شدت تحت تاثیر این ویژگی قرار آنها میگیرد. به تعدادی از این اثرات در زندگی افراد خشمگین اشاره خواهیم داشت:

  • فردی که در اکثر زمان های زندگی عصبانی است قطعا بیشتر در معرض دعواها و نزاع ها و در نتیجه آسیب های بیشتری قرار دارد.

  • فرد عصبانی قاعدتا اگر نتواند این خصلت را در خودش به تعادل برساند نمیتواند همسر خوبی باشد و زندگی زناشویی باکیفیت را تجربه کند.

  • افرادی که از لحاظ رفتاری و اخلاقی عصبانیت را با خود یدک می کشند در زمینه کاری خود نیز معمولا به مشکل برمی خورند. فرقی نمیکند که فرد در چه جایگاه شغلی قرار دارد. اگر در کار خود کارمند باشند و در یک سیستم مشغول به کار باشند نمیتوانند به قدر کافی و به خوبی ارتباط خود را با آن مجموعه و سیستم برقرار سازند. اگر هم فرد مدیر یا کارفرمای افراد دیگر باشد نیز با عصبانیت و خشم به هیچ عنوان نمیتواند مجموعه خود را به پیش ببرد و رهبری کند و به اهدافش برسد.

چگونه خشم خود را کنترل کنیم؟ ( دیدگاه روانشناش)

سلام یکی از گلایه های زیاد مراجعین ما و خصوصا خانم ها اینه که میگن همسرشون خیلی زود عصبانی و خشمگین میشه و من از این وضعیت می ترسم.
ما در این مطلب سعی خواهم کرد تا راهکارهایی رو برای چگونگی کنترل خشم عنوان کنم و از آقایان تقاضا میکنم به این نکات توجه ویژه ای داشته باشند البته از خانم ها هم میخوام اون نکاتی رو که قبلا در کانال درخصوص نحوه رفتار با مرد اشاره کردم رو به دقت مطالعه کنند.

همه ما واقفیم که هیجان‌ها، بخشی جدائی‌ ناپذیر از ساختار ما هستند هیجان ها آنطور هم که برخی فکر میکنند بد نیستند و اتفاقا وجودآنها البته به صورت کنترل شده نشان از سلامتی یک انسان است.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.