انواع اضطراب در کودکان

۷۶۲ بازديد

نشانه های اضطراب در کودکان

شاید برای شما نیز این سوال به وجود آمده باشد که کودکان معمولا چه اضطراب و استرسی را تجربه می کنند؟ انواع مختلفی از استرس و اضطراب در کودکان وجود دارد. بسته  به خصوصیات و شخصیت کودک، می تواند فرزند شما از یک یا چند نوع از این اضطراب ها رنج ببرد. رایج ترین انواع اضطراب و استرس در کودکان عبارتند از:

 ترس در رابطه با موضوع خاصی

یکی از انواع اضطراب های طبیعی در کودکان، به دلیل ترس یا فوبیا از موضوع خاصی است. اکثر کودکان معمولا از چیزهایی مانند هیولا، سگ یا آب و تاریکی و … می ترسند. ترس یک بخش کاملا طبیعی از رشد کودکان است. اما اگر این ترس زیاد شود و زندگی روزمره کودکتان را تحت تاثیر قرار دهد، دیگر طبیعی نیست. ترس شدید می تواند منجر به نوعی اختلال اضطراب در کودکان شود. اگر کودکتان هنگام شب و تاریکی دائم بترسد یا با دیدن گربه آنطرف خیابان شروع به گریه کردن کند. این ترس به استرس و اضطراب در کودک تبدیل می شود. اگر فرزند شما نیز هراس زیادی از موضوعات مختلف دارد بهتر است با یک مشاوره کودک در این رابطه مشورت کنید. مشاور متناسب با مشکل کودکتان، راهکارهایی برای مقابله با ترس و استرس کودک به شما پیشنهاد خواهد داد.

 اختلال اضطراب فراگیر

همانطور که گفته شد ترس و نگرانی در کودکان تا حدودی طبیعی است. اما برخی از کودکان و نوجوانان دچار بیماری دراز مدتی به نام اختلال اضطراب فراگیر می شوند. این اختلال باعث می شود که کودک شما اضطراب و نگرانی بیش از حدی را در رابطه با موضوعات مختلف تجربه کند. در این شرایط، کودک شما به جای داشتن احساس اضطراب در رابطه با یک رویداد خاص، نسبت به طیف وسیعی از موقعیت ها و مسائل مضطرب است. اختلال اضطراب فراگیر منجر به خستگی، تحریک پذیری، تنش عضلانی، مشکل در تمرکز یا اختلالات خواب می شود. کودکانی که تحت تاثیر این اختلال قرار می گیرند، بیشتر روزها را احساس نگرانی و اضطراب می کنند و اغلب به دنبال به دست آوردن آرامش هستند، اما نمی توانند.

 اضطراب جدایی

اضطراب جدایی در کودکان به این معنی است که کودک نگران نبودن با والدین و یا مراقبان خود است. اضطراب جدایی در سنین 1 تا 3 سال امری طبیعی است. اما برای کودکان بزرگتر، اگر ترس یا اضطراب بیش از حد در مورد جدا شدن از مراقبین باشد، اصلا طبیعی نیست. کودکان مبتلا به این نوع اختلال اضطراب اغلب نگران مرگ والدین یا جدا شدن از آنها هستند. آنها ممکن است از بیرون رفتن یا رفتن به مدرسه امتناع کنند. کودکان در مورد جدا شدن از والدین خود همیشه کابوس می بینند یا هنگام فاصله افتادن آنها با والدین علائم فیزیکی مانند سر درد، حالت تهوع و اضطراب بیش از حد دارند.

 اضطراب اجتماعی

اضطراب اجتماعی عدم تمایل به قرار گرفتن در جمع، دیدن دوستان یا شرکت در فعالیت های اجتماعی و گروهی است. اگر کودک شما ترس شدیدی از شرکت در کلاس یا تعامل با همسالان خود دارد، ممکن است به اختلال اضطراب اجتماعی مبتلا باشد. کودکان این استرس و اضطراب خود را با پرت کردن اشیاء همراه با عصبانیت، گریه کردن، چسبیدن به بزرگسالان، امتناع از صحبت کردن و … نشان می دهند. کودکان مضطرب از قرار گرفتن در محیط های اجتماعی خودداری می کنند.

 اضطراب مبتنی بر مدرسه رفتن

برخی از کودکان در مورد رفتن به مدرسه، انجام تکالیف مدرسه، دوستی یا رقابت با همکلاسی های خود و … نگران و مضطرب می شوند. به خصوص اگر در حال تغییر مدرسه یا هنگام ارتقاء سطح تحصیلی آنها باشد. کودکانی که از مدرسه رفتن مضطرب و نگران هستند ممکن است همیشه این موضوع را با شما در میان نگذارند. در عوض با بهانه هایی مانند سردرد، شکم درد یا احساس بیماری می خواهند از مدرسه رفتن امتناع کنند. یکی از نشانه های اضطراب مدرسه رفتن این است که کودک شما صبح خود را با گریه کردن و یا شکایت از خسته بودن آغاز می کند. این نوع استرس و اضطراب اگر درمان نشود می تواند مشکلات جدی را برای شما به همراه داشته باشد. پس بهتر است با کودک خود در رابطه با دلیل مدرسه نرفتن و یا ترس ها و نگرانی هایش صحبت کنید.

 

 سایر اختلالات اضطرابی که در کودکان زیاد نیست

اختلال استرس پس از سانحه و اختلال وسواس فکری اجباری از دیگر اختلالات اضطرابی هستند که گاهی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهند. البته این نوع اختلالات اضطرابی اکثرا در بزرگسالان دیده می شود.

 

علل استرس و اضطراب در کودکان چیست؟

عوامل بروز اضطراب در کودکان بسته به سن کودک، متفاوت است. مثلا اضطراب جدایی در کودکان کوچکتر رایج است. درحالی که اضطراب و نگرانی در رابطه با عملکرد در مدرسه، روابط و اضطراب اجتماعی در کودکان بزرگتر و نوجوانان شایع است. علل استرس و اضطراب در کودکان می تواند بسیار زیاد باشد. دلایل استرس و اضطراب مشخص می کنند فرزند شما چه نوع اضطراب و استرسی را خواهد داشت. پس دلایل اضطراب با انواع اضطراب رابطه مستقیم و تنگاتنگی دارد. مهم ترین دلایل اضطراب، با توجه به انواع اضطراب در کودکان که در بالا گفته شد، عبارت است از:

 استرس ناشی از مدرسه

کودکان از شش یا هفت سالگی به بعد بیشتر ساعات روز خود را در مدرسه می گذارنند. مدرسه رفتن می تواند برای کودک استرس و اضطراب زیادی را داشته باشد. کودکان کلاس اولی به دلیل اضطراب جدایی از والدین ممکن است از مدرسه رفتن امتناع کنند. امتحانات، رقابت های تحصیلی، فعالیت ها و قرار گرفتن در یک محیط اجتماعی در مدرسه، قلدری دیگر بچه ها، تغییر مدرسه و جابجایی و … می تواند از علل ایجاد استرس و اضطراب در کودک باشد. همچنین قرار گرفتن در گروه های دوستانه و یا طرد شدن از جمع همکلاسی ها می تواند کودک را مضطرب و نگران کند.

 استرس ناشی از مسائل خانوادگی

مهم ترین الگو برای کودکان، خانواده است. کودکان برای راهنمایی و حمایت به والدین خود نگاه می کنند. استرس و اضطراب در کودکان می تواند ناشی از مشکلاتی در خانه باشد. مثلا دعوا و یا جدایی همسر، مسائل اقتصادی، تنبیه های بدنی، زندگی در یک خانه یا محله ناامن، برخورد با اختلالات روانی در والدین یا سایر اعضای خانواده و … همگی می تواند دلایلی برای ایجاد استرس و اضطراب در کودک باشد. اگر در خانواده شما مشکلات بسیاری وجود دارد و دائم درگیری و کشمکش بین اعضای خانواده برقرار است، بهتر است به مشاوره خانواده مراجعه کرده و مشکلات خانوادگی خود را حل کنید.

 استرس و اضطراب ناشی از رسانه ها

یکی از رایج ترین عوامل بروز اضطراب در کودکان رسانه است. بسیار رایج است که کودکان در مورد مشکلات و مسائلی که در تلوزیون می بینند، مانند اخبار بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله، حملات تروریستی و همه گیری یک بیماری و … مضطرب شوند. کودکان کوچک حتی ممکن است نسبت به خشونت شدید و یا صحنه های جنگ و دعوا در فیلم ها نیز واکنش نشان دهند. این صحنه ها می تواند باعث ایجاد اضطراب های غیر طبیعی در کودک شود. ترس از تاریکی یا هیولاهای ترسناک و خیال بافی کودکان از جمله نتایج تماشای فیلم هایی است که متناسب با سن کودک نیست.

 استرس و اضطراب ناشی از تغییرات بدن

کودکان هنگامی که نزدیک به سن بلوغ می شوند، تغییرات ظاهری را تجربه می کنند. این تغییرات در بدن کودک می تواند باعث ایجاد اضطراب و استرس کودک شود. والدین باید توجه داشته باشند که به محض بروز استرس و اضطراب کودک در سنین بالاتر، با او در رابطه با طبیعی بودن این تغییرات صحبت کنند.

 سایر عوامل

عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارد که می تواند استرس و اضطراب را در کودکان افزایش دهد. مثلا از دست دادن و فوت یک عزیز، بیماری سخت والدین، مشکلات مسکن و بی خانمانی، رها شدن و تنهایی، تجربه آزار جسمی یا کلامی یا عاطفی به شکل تنبیه و یا تجاوز جنسی و تحقیر و … کودکان را به شدت مضطرب و نگران می کند. حواستان باشد که کودکان روابط عاطفی خود را از والدین الگو برداری می کنند. پس زمانی که شما مضطرب و نگران باشید بی شک آنها این موضوع را می فهمند و درک می کنند. به همین دلیل آنها نیز استرس و اضطراب زیادی را تجربه می کنند.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.