ازدواج با مرد وسواسی یا ازدواج با زن وسواسی شاید سخت باشد. اما شما میتوانید با تلاش و تمرین روابط خود را با افراد وسواسی تقویت کنید. اگر شما نیز می خواهید به زندگی با همسر وسواسی خود ادامه بدهید می توانید از راه کارهایی که مشاوران آویژه در این قسمت بیان کرده اند کمک بگیرید.
تغییرات در رفتار و افکار همسر خود را جدی بگیرید
افکار و تغییرات رفتاری که در نهایت به وسواس فکری ختم می شوند به صورت تدریجی در فرد ظاهر می شوند. اگر تفاوتی در رفتار همسر خود مشاهده کرده اید نسبت به آن حساس شوید و به دنبال دلایلی که باعث این تغییرات شده باشید. تغییراتی که باید به آن ها توجه کنید مواردی شامل:
فرد نسبت به قبل زمان خیلی زیادی را برای انجام کارهایش مانند حمام کردن، لباس پوشیدن، انجام تکالیف و .. هدر می دهد.
او کارهایش را چند بار تکرار می کند و مدام در حال تکرار بیش از حد و غیر منطقی کارهاست.
برای انجام کارهای ساده بیشتر از حد معمول وقت می گذارد.
نگرانی بیش از حد و غیر معقول برای موضوع های ناچیز و کم اهمیت دارد.
افراد وسواسی واکنش های احساسی شدیدی برای موضوعات بی ارزش نشان می دهند.
آنها تا دیر وقت برای انجام کارها بیدار می مانند.
تغییرات قابل توجهی در عادات غذایی دارند.
افراد وسواسی نمی توانند خوب بخوابند.
شخصیت وسواسی نمی تواند به درستی تصمیم بگیرد.
به این نکته توجه داشته باشید که:
افرادی که به وسواس فکری مبتلا هستند، هرچه بیشتر مورد انتقاد یا سرزنش دیگران قرار می گیرند افکار وسواسی آنها بدتر می شود. چون این احساس که آنها ناتوان هستند و یا مورد انتقاد قرار گرفته اند باعث ایجاد اضطراب بیشتری در آنها می شود. پس حواستان باشد که فرد وسواسی یک بیمار است که نیاز به توجه دارد و سرزنش او برای رفتارش درست نیست چرا که این افکار و رفتار تحت کنترل خود فرد نیست و ناخواسته است.
انتظارات خود را کنترل کنید
استرس و نگرانی شدت این بیماری را افزایش می دهد. انتظارات خود را از فردی که وسواسی دارد کاهش دهید چرا که آنها ترس از این دارند که نتوانند کارها را به درستی انجام دهند و در مقابل انتظارات شما به خوبی عمل نکنند. پس انتظارات غیر منطقی و فراتر از تصور نداشته باشید. به آنها کمک کنید تا کارهایشان را به درستی انجام دهند و زمان زیادی برای انجام کارهایشان هدر ندهند.
شدت این وسواس در همه افراد یکسان نیست
شما باید شدت وسواس فرد را نسبت به خودش بسنجید. فرد وسواسی را تشویق کنید که تمام تلاشش را برای بهبودی انجام دهند اما او را مجبور نکنید بیش از حد توانش تلاش کند. اگر بیشتر از توانای هایش از او انتظار داشته باشید باعث ایجاد استرس در فرد می شود که شدت بیماری اش را افزایش می دهد. صبور باشید و در آرامش کامل به بهبودی تدریجی آنها کمک کنید.
تغییرات کوچک و بهبودی های ناچیز آنها را نادیده نگیرید
افراد مبتلا به وسواس اغلب از این موضوع که اعضای خانواده تغییرات مثبت آنها مثل کاهش زمان دوش گرفتن حتی به اندازه پنج دقیقه، یا کاهش چک کردن قفل در یا شیر گاز و …را نادیده می گیرند، شاکی هستند. شاید این تغییرات و دستاوردها برای شما کوچک و ناچیز باشد. اما یک قدم بسیار بزرگ برای خود فرد است. این تغییرات کوچک آنها را تشویق می کند که به تلاش خود برای رهایی از وسواس فکری ادامه بدهند.
پس تغییرات مثبت هر چند کوچک هم باشد انگیزه قوی برای تغییر در افراد وسواسی ایجاد می کند.
از استدلال ها و بحث های طولانی دوری کنید
افراد وسواسی دائم از شما در مورد افکار وسواسی خود سوال می کنند. مثلا ممکن است چندبار از شما بپرسند مطمئنی در را قفل کردم؟ زیر اجاق گاز را خاموش کردم؟ آیا به اندازه کافی تمیز هستم؟ و … احتمالاً متوجه شده اید که هرچه بیشتر تلاش می کنید ثابت کنید که فرد نیازی ندارد نگران باشد، بیشتر شما را رد می کنند. پس از توضیحات طولانی بپرهیزید چرا که پیچیده ترین توضیحات نیز کارساز نیستند. به آنها با جواب های کوتاه و قطعی و محکم پاسخ دهید. این اطمینان را به آنها بدهید که شک و تردیدشان بی مورد است.
دائم آنها را کنترل نکنید
افراد وسواسی نیز مانند شما نیاز به این دارند که تایمی را تنها باشند و به تنهایی به کارهایشان بپردازند. دائم نخواهید در کنارشان باشید و آنها را کنترل کنید. این کار باعث کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس افراد می شود. روال عادی زندگی را در پیش بگیرید و از دور حواستان به آنها باشد.
تمسخر و شوخی کردن ممنوع
رفتار ها و کارهای افراد وسواسی تحت کنترل خودشان نیست. شما نباید با مسخره کردن رفتارشان باعث رنجش و ناراحتی آنها بشوید. همچنین باید حواستان باشد در محیط خانواده یا اجتماع کسی آنها را به خاطر کارها و افکارشان مسخره نکنند.
در خانواده قرار دادهایی را تنظیم کنید
هدف استفاده از قرارداد خانوادگی این است که اعضای خانواده و افراد مبتلا به وسواس فکری با یکدیگر همکاری کنند تا برنامه های واقع بینانه ای برای مدیریت وسواس فکری ایجاد کنند. به قراردادی که بین اعضای خانواده بسته شده همه باید پایبند باشند. مثلا یکی از بندهای این قرارداد می تواند این باشد که دست دادن و احوال پرسی هنگام ورود به خانه باید اجرا شود. یا هفته ای دوبار به نظافت منزل رسیدگی شود نه هر روز و …